Oldalak

2011. ápr. 4.

1+1=1, avagy banános csokitorta

ÉAnyám névnapjára készültem tortát sütni. Valami különlegeset, krémeset és nagyon finomat. Manó azt mondta, csokis legyen, a tészta is csokis és a krém is csokis. És együnk mellé még egy kis csokit :)
Nos, ha csoki, akkor irány Viki barátnőm blogja, azt hiszem nála nagyobb csokiimádó nincs széles e világon, de még az Óperenciás tengeren túlon sem. :D
Manóval az ölemben nézegettük az egyik csábítóbb, mint a másik csokis sütiket és tortákat Vikinél. Manó a képeket, én meg a hozzávalókat.
Nem volt könnyű választás, hiszen az egy tortának egyszerre sokféle igényt kellett kielégítenie: csokis tészta, csokis krém, legyen meg minden hozzávaló itthon, ne legyen benne narancs vagy aszalt gyümölcs vagy mazsola (férfiembereim nem rajonganak értük), legyen könnyen és gyorsan elkészíthető (ne kelljen másfél napot állnia, stb). A finomság nem volt kitétel, hiszen Vikinél még nem találkoztam olyan recepttel, ami lennebb adta volna ötcsillagosnál.
Így történt, hogy bő félóra múlva Manapó megjegyezte, más ennyi idő alatt megsüti a tortát, mi még azt sem döntöttük el, széna-e vagy szalma. :)



A választás - bár habtejszín nem volt itthon, de éljenek az éjjel-nappali kisüzletek - erre a banános csokitortára esett. S hogy bolondítsunk rajta még egy kicsit, Zila formában sült.
Az aprólékos készülődés ellenére, a tortát végül nem én, de Manapó sütötte meg :) Ugyanis Tücsi egy órával korábban jelezte, hogy enni szeretne ...
Egy adag tészta bekeverve, Zila kerek tortaforma kifújva, sütő előmelegítve, tészta a formában, mikor Manapó kissé rezignáltan közli, hogy a massza a forma feléig ér ... Nosza, gyorsan kevert még egy adag tésztát, azt is a formába igazgatta és már sült is a koffeinmentes kávés, csokis finomság. A két adag tészta úgy volt elég a 12 szeletes Zila formához, hogy két muffinnyi megmaradt, ezeket külön sütöttük meg.
A krémnél kicsit féltem, hogy nem lesz olyan állagú, mint lennie kell, de aggodalmam alaptalannak bizonyult. A hűtőből kivett krém, miután kézi mixerrel alaposan felverte, fényes, selymes és pont megfelelő állagú lett.




Banános csokitorta Zila formában

hozzávalók tészta - két adag

24 dkg liszt
1 tk sütőpor
4 tojás
36 dkg cukor
6 ek cukrozatlan kakaópor
20 dkg vaj
1 dl főzött kávé - koffeinmentes Manó miatt
csipetke só

hozzávalók töltelék - két adag

5 dl habtejszín
5 ek cukor
4 ek cukrozatlan kakaópor
2 banán

A krémnek hűlnie kell, Manapó ezzel kezdte. A tejszínt összekeverte a cukorral és a kakaóporral, majd lassú tűzön, állandó kevergetéssel, két percig főzte. Szintén kevergetve (hogy ne bőrözzön) langyosra hűtötte, majd lefedve éjszakára a hűtőbe tette (1-2 órát mindenképpen hűteni kell).

A tésztához az egész tojásokat habosra keverte a cukorral, csipetke sóval, majd a masszába dolgozta a kakaóval összeolvasztott vajat, a kávét és végül a kanalanként átszitált, sütőporral elkevert lisztet.
A Zila formát kifújta a formaleválasztóval, tepsibe állította, majd beleöntötte a kakaós tésztát. A tepsit alólról meglapogatta, hogy a formában a tészta szépen elterüljön, ne maradjanak levegőbuborékok.
A 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt sült készre a torta (tűpróba).
A megsült tésztát a Zila formában hagyta pihenni kb 10 percig, majd leemelte a fém keretet, a formát rácsra állította, hogy a tészta teljesen kihűljön.
Ezután a tésztát lapos tálaló tálra fordította és óvatosan leemelte a Zila formát. Na, ugrik a majom a vízbe, mondtam, ugyanis csak reménykedtem, hogy ez a brownie massza süthető Zila formában is. Szerencsénk volt, a sütést nem kellett megismételni, a tészta szépen átsült, kellemes tapintású, jó állagú lett a közepén is.


A hűtőből elővett kakaós tejszínből kézimixerrel 4-5 perc alatt habot vert, majd a csillagcsőrős habzsákba kanalazta és megtöltötte a tésztában a forma által kialakított mélyedéseket. A krémből maradt díszíteni és nyalakodni is.
A felkarikázott banánból 4-4 karika került minden mélyedésbe, a belenyomva a krémbe.


Így sütöttem tortát ÉAnyám nevenapjára :)
Finom lett, igencsak finom és felkerült az ilyet még sütni kell listára.
Zila forma híján kapcsos tortaformában vagy tepsiben is megsüthető. Egy adag tészta egy adag krémmel egy 22 cm-es kapcsos tortaformához elég.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Thrini írta...

Istenien néz ki!!! Ez a Zila forma nagyon klassz lehet.
Olyan régen sütöttem már tortát, valamit összehozok húsvétra....

Bianka írta...

Nagyon guszta

Karulino írta...

Ez valami gyöngyörűséges!! Aztaaaaa

SKAndi írta...

Rendesen csurog a nyálam rá! Fenségesen néz ki!