Kis lépésekkel, de már hetekkel ezelőtt elkezdtünk készülődni. A nagy esemény ÉAnyám születésnapja.
Három-négy hete, Lilian írt egy szilvás tortáról, ropogós mákmorzsával a tetején. Hm, nagyon jól hangzik, gondoltam, és át is mentettem a receptet saját kis recepttáramba.
Két hete megvettük a tortához a szilvát. Nagyon gondosan válogattuk Manóval, szép, ép, kemény szemeket, itthon dobozba sorakoztattam, a régetek közé papírszalvétát tettem és naponta ellenőriztem.
Gondolatban összeállt az sk ajándék végleges formára, aztán az elmélet kézzel foghatóvá lett és elkészült egy őszies hangulatú asztaldísz.
Délelőtt megsütöttük a tortát. Szerintem a torta is érezte, hogy teljes családi összefogással készül, ettől lett olyan finom és ízletes. A szépsége hagyott itt-ott némi kívánnivalót maga után ... mondhatnám úgy is, Murphy 1265. törvénye érvényesült, miszerint az ajándékba és vendégeknek készített finomságok a rájuk fordított figyelemmel éppen fordított arányban mutatósak (ízletesek), míg a "csak házi használatra" összedobott ételek a legremekebb éttermekben is megállnák a helyüket.
Az íze, illata, tésztája, állaga mindenesetre arra csábít, hogy más jeles alkalmakkor is számításba vegyem.
Szilvás torta ropogós mákmorzsával
hozzávalók
25 dkg margarin
20 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
1 kg-nyi magozott gyümölcs, ideálisan szilva, de almával, barackkal, nektarinnal is finom
őrölt fahéj
5 dkg darált mák
5 dkg margarin
5 dkg liszt
10 dkg cukor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
A margarint és a cukrot habosra keverjük, egyenként beletesszük és jól eldolgozzuk a tojásokat, utánna kanalanként, állandó keverés közben, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Alján sütőpapíros tortaformába simítjuk a masszát (természetesen lehet tepsiben is sütni, így a sütőpapír a tepsi falára is felérjen).
Nagyon fontos, hogy a sütőpapírt először alaposan megtanulmányozzuk, majd alaposan a tortaformába igazítsuk.

Tetejét sűrűn kirakjuk szilvával és megszórjuk őrölt fahéjjal.
A mézes mentatea erőt ad a bonyolult mérnöki figyelmet igénylő szilvakirakáshoz.
Sziasztok szilvák, jól vagytok?
A morzsa hozzávalóit: cukor, mák, liszt, margarin és a cukrozott narancshéj

szintén kézimixerrel keverjük össze, szép, homogén állagú morzsát kapunk.

A fahéjas szilvát bőven megszórjuk a mákmorzsával, majd szépen eligazgatjuk, hogy mindenütt befedje a gyümölcsöt. Ha a morzsát, szórás előtt kicsit összenyomkodjuk "rusztikusabb" hatású lesz.
Éhes kukta nem tud mákmorzsát szórni, és ez a reggel sült tejes zsömle amúgy is egyedül árválkodott a tányéron.
Kukucs, lakik még mákszemecske az edényben?
Mákszemecske gyere ki, ide, most, kéremszépen!
Mákszemek, sorakozó!
Na, ezt már nevezem glédának.
Ha kinézetre esetleg kicsit bizarr is (valamiért feljött a tészta a torta középén, ezáltal a mákmorzsa besüllyedt a szilva közé-alá), íze tökéletes, tésztája laza és könnyű, a mákmorzsából pedig dupla adagot készítek legközelebb.

Manó édesapjával Micimackó tortát visz képet rajzolt, színezett, óriási lelkesedéssel és beleéléssel. Annyira belejött a színezésbe, hogy az ÉAnyámnak szánt képen kívül azt a macis képet is ajándékba adta, amit "baba magának színezte", egy kockás masnis, pillangóval díszített sárga rózsa kíséretében.
Boldog születésnapot!
A gyönyörű lila orchideák nagypapim ajándéka.
Három-négy hete, Lilian írt egy szilvás tortáról, ropogós mákmorzsával a tetején. Hm, nagyon jól hangzik, gondoltam, és át is mentettem a receptet saját kis recepttáramba.
Két hete megvettük a tortához a szilvát. Nagyon gondosan válogattuk Manóval, szép, ép, kemény szemeket, itthon dobozba sorakoztattam, a régetek közé papírszalvétát tettem és naponta ellenőriztem.
Gondolatban összeállt az sk ajándék végleges formára, aztán az elmélet kézzel foghatóvá lett és elkészült egy őszies hangulatú asztaldísz.
Délelőtt megsütöttük a tortát. Szerintem a torta is érezte, hogy teljes családi összefogással készül, ettől lett olyan finom és ízletes. A szépsége hagyott itt-ott némi kívánnivalót maga után ... mondhatnám úgy is, Murphy 1265. törvénye érvényesült, miszerint az ajándékba és vendégeknek készített finomságok a rájuk fordított figyelemmel éppen fordított arányban mutatósak (ízletesek), míg a "csak házi használatra" összedobott ételek a legremekebb éttermekben is megállnák a helyüket.
Az íze, illata, tésztája, állaga mindenesetre arra csábít, hogy más jeles alkalmakkor is számításba vegyem.
Szilvás torta ropogós mákmorzsával
hozzávalók
25 dkg margarin
20 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
1 kg-nyi magozott gyümölcs, ideálisan szilva, de almával, barackkal, nektarinnal is finom
őrölt fahéj
5 dkg darált mák
5 dkg margarin
5 dkg liszt
10 dkg cukor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
A margarint és a cukrot habosra keverjük, egyenként beletesszük és jól eldolgozzuk a tojásokat, utánna kanalanként, állandó keverés közben, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Alján sütőpapíros tortaformába simítjuk a masszát (természetesen lehet tepsiben is sütni, így a sütőpapír a tepsi falára is felérjen).






Tetejét sűrűn kirakjuk szilvával és megszórjuk őrölt fahéjjal.



A morzsa hozzávalóit: cukor, mák, liszt, margarin és a cukrozott narancshéj

szintén kézimixerrel keverjük össze, szép, homogén állagú morzsát kapunk.

A fahéjas szilvát bőven megszórjuk a mákmorzsával, majd szépen eligazgatjuk, hogy mindenütt befedje a gyümölcsöt. Ha a morzsát, szórás előtt kicsit összenyomkodjuk "rusztikusabb" hatású lesz.











Ha kinézetre esetleg kicsit bizarr is (valamiért feljött a tészta a torta középén, ezáltal a mákmorzsa besüllyedt a szilva közé-alá), íze tökéletes, tésztája laza és könnyű, a mákmorzsából pedig dupla adagot készítek legközelebb.


Manó édesapjával Micimackó tortát visz képet rajzolt, színezett, óriási lelkesedéssel és beleéléssel. Annyira belejött a színezésbe, hogy az ÉAnyámnak szánt képen kívül azt a macis képet is ajándékba adta, amit "baba magának színezte", egy kockás masnis, pillangóval díszített sárga rózsa kíséretében.
Boldog születésnapot!

Ilyen odaadó, figyelmes, óriási segítséggel nagyon könnyű sütni.
VálaszTörlésKedvesek és szépek vagytok, élvezet olvasni a receptjeidet, szinte kedvet kapok magam is a sütéshez, hátha még lenne egy ilyen szorgalmas és ügyes kuktám, mint a Manó.
Dóri
Köszönöm szépen melegen dícsérő szavaid :-)
VálaszTörlésTanul ez a gyerek, jön ez még hozzám fagyikészítést tanulni:-)
VálaszTörlésRemélem is, hogy megtanítod Manónak a finomságok készítését, vágyakozva emlegetjük a nyári ízkavalkádot :-)
VálaszTörlés